Renteverhogingen leiden tot record aantal hypotheekaanvragen

Liet december al een piek zien voor 2021, na de jaarwisseling kregen de financieel advieskantoren het alleen maar drukker: het aantal hypotheekaanvragen steeg in januari met 38% versus begin vorig jaar. Berichten over een stijgende rente zetten huiseigenaren aan tot het over- of bijsluiten van een hypotheek. Loopt het echt zo’n vaart?

Volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN, goed voor 85% van alle aanvragen) komt de recordgroei maar zeer ten dele doordat meer kopers op zoek zijn naar een hypotheek. Hun aantal groeide maar met twee procent. Het leeuwendeel valt terug te voeren op mensen die hun maandlasten willen verlagen, of die — om tal van redenen — geld willen vrijmaken uit de overwaarde op hun woning. Begin dit jaar houdt zes van de tien aanvragen verband met het oversluiten van de huidige hypotheek of het bijsluiten van een extra lening. Slechts veertig procent is bedoeld voor de financiering van een volgende woning.

Renteverhoging
De run op hypotheken komt mede doordat sommige partijen de rentes weer wat verhoogden. Wie tot nu toe afwachtte of de lening nog wat voordeliger kon — omdat de rentes alsmaar daalden — kan dan besluiten dat nú het juiste moment is. Was je toch al van plan was de hypotheek over te sluiten dan zit je inmiddels dichter bij het einde van de rentevaste periode. Daarmee is de boeterente gedaald. Hoeveel je netto kunt besparen, of wat een extra lening je maandelijks kost rekent je adviseur je graag voor.