Kopen zonder voorbehoud van financiering of keuring?

Het zal je maar overkomen. Huis gekocht, geen financierings-voorbehoud en de bank laat weten dat de hypotheek niet wordt goedgekeurd. Denk niet dat dit niet kan of dat zoiets niemand overkomt. Integendeel.

Aan het kopen van een huis zonder enig voorbehoud zijn risico’s verbonden. Als je de koop moet ontbinden omdat de hypotheek niet rond komt, kost je dat minimaal 10% van de koopsom. En dan gaat het over serieus geld.

Hoe meer concurrentie, hoe meer risico’s kopers bereid zijn te nemen. Bijvoorbeeld door maximaal te lenen, ruim te overbieden of zelfs te kopen zonder voorbehoud van financiering. Toen we hier eerder dit jaar onderzoek naar deden, bleek dat bijna de helft (48%) van de ondervraagde kopers overweegt om een risico te nemen waarmee zij meer kans hopen te maken op een woning. Onder starters was dit zelfs 73% (bron: funda Index januari 2021). Kopen zonder kijken gaat de meeste huizenzoekers nog te ver, maar van een bouwkundige keuring zouden zij bijvoorbeeld wel afzien. Helaas is de marktsituatie voor kopers er sindsdien niet beter op geworden.

Verkopers willen graag snel zeker weten dat een koop doorgaat. Daarom is een bod zonder voorbehoud aantrekkelijk: ze hoeven niet zes tot acht weken te wachten tot de financiering rond is of bang te zijn dat het koopcontract later nog wordt ontbonden. Voor kopers is er echter vaak nog veel onzeker op het moment van bieden. Zij weten bijvoorbeeld nog niet of de financiering (op tijd) rond komt.

Meer informatie over dit onderwerp ? Kom een keer langs en we kunnen je tips geven hoe je succesvol kan opereren op de woningmarkt zonder al te grote risico’s te hoeven nemen.